Ved ombygging/rehabilitering er det påbudt å ettermontere jordfeilbryter i sikringsskapet. I loven heter det ved “ledende omgivelser”, med dette menes baderomsgulv eller tilsvarende gulv som leder godt til jord.

Om det blir jordfeil i anlegget kan du risikere å få strøm gjennom kroppen når du står på et eksempelvis vått gulv. I et tregulv, er det ikke like god kontakt mot jord, men uansett er det en ekstra sikkerhet med jordfeilbryter på alle kurser.

Jordfeilbryter

Eaton Jordfeilautomat

En jordfeilbryter slår ut om den måler noe feil på ledningsnettet ditt. Den måler balansen i strømmen, og om noe strøm går dit den ikke skal. Slik sett så er du beskyttet mot en rekke feil som kan gå utover både personer og brannsikkerhet

 

Chint Jordfeilautomat

Jordfeilautomat

En jordfeilautomat er en kobinert jordfeilbryter og automatsikring. Denne brukes på alle nye hus. Tar liten plass og inneholder to funksjoner i et produkt.

Det er krav fra produsent at jordfeilbryteren skal testes et visst antall ganger i løpet av et år. Se bruksanvisning for jordfeilautomaten.

 

 

NEK 400:2018 / “Elsikkerhet 78

I «ledende omgivelser» installeres jordet elektrisk materiell samt jordfeilvern for nye kurser der normen krever dette. Eventuelt kan andre beskyttelsestiltak enn jordfeilvern velges der dette er angitt som alternative løsninger.

Comment on this FAQ

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *